Slovensko a Turecko podpísali memorandum o spolupráci v energetike.

21.08.2013 Bratislava

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský ako člen delegácie prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Ankare, sa stretol s tureckým partnerom ministrom energetiky a prírodných zdrojov tureckej republiky Tanerom Yildizom. Ministri diskutovali o stave príprav a realizácie energetických projektov v uhoľnej oblasti Konya, na ktorých by mali participovať slovenské energetické spoločnosti. Hovorili aj o možnostiach rozvoja našich ekonomicko – obchodných vzťahov v kontexte záverov 2. zasadnutia medzivládnej komisie pre ekonomickú spoluprácu medzi Slovenskom a Tureckom, ktoré bolo v novembri v Ankare.

Pri tejto príležitosti slávnostne podpísali memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti energetiky medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Tureckej republiky. “Chceme podporiť účasť slovenských subjektov na energetických projektoch v Turecku. Tomu sme chceli dať aj vládnu podporu," povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský. Podľa podpísaného memoranda majú obe krajiny spolupracovať napríklad v oblasti obnoviteľných zdrojov, výstavby vodných či tepelných elektrární alebo v jadrovej energetike. “Turecko je z dlhodobého výhľadu pre Slovensko bezpochyby zaujímavý a perspektívny trh. Ide o blízky a dosiahnuteľný trh aj pre malé a stredné podniky“, pripomenul šéf slovenského rezortu hospodárstva.

V memorande strany deklarujú, že majú v úmysle podporovať rozvoj dvojstrannej vedeckej, technickej, technologickej, legislatívnej, administratívnej a obchodnej spolupráce v oblasti energetiky v súlade s ich zákonodarstvom a vnútornými predpismi. Ďalej strany súhlasia spoločne pracovať s cieľom podnietiť investície v oblasti energetiky v oboch krajinách alebo aj v tretích štátoch.

Preto budú strany presadzovať energetickú spoluprácu v nasledujúcich oblastiach: identifikácia obchodných príležitostí v oblasti obnoviteľných zdrojoch energie a energetickej účinnosti; povzbudzovať príslušné orgány oboch strán, vývojárov a investorov pracovať spoločne na propagácii projektov spoločného záujmu; výmena know-how, skúseností a znalostí v legislatívnych a regulačných záležitostiach v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a energetickej účinnosti; výmena skúseností s projektovaním a inžinieringom, prevádzkovaním jadrových elektrární, v ich údržbe, v jadrovej bezpečnosti, v rozvoji ľudských zdrojov, výskumno-vývojových aktivitách a informačných kampaniach; spoločný prieskum a rozvoj uhoľných baní; vzájomná výmena expertíz a skúseností s čistými uhoľnými technológiami; spoločná výstavba a prevádzkovanie tepelných elektrární; spoločná výstavba a prevádzkovanie vodných elektrární; navrhovanie a výroba turbín, generátorov a iného relevantného energetického príslušenstva.


Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región